2-3 хил. евро струва прекарването на мигрант. Возят ги в линейки, катафалки и кепмери

Тарифата за прекарването на един мигрант от Турция през България към Сърбия е между 2 и 3 хил. евро. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Два дни след началото на мащабна операция срещу каналджийството и трафика на чужденци разследващите разказаха за основните схеми, по които се случва незаконното преминаване.

Милева обясни, че във всяка една от трите страни има „основен организатор“ на трафика, който стои на върха на пирамидата. Под него има стройна мрежа от хора – организатор на трафика и отговорници по намиране на шофьори и квартири. При достигане сръбската граница, групата мигранти се поемат от тамошните организатори. Според Милева има и „ВИП-услуга“ за по-малки групи, при която цената може да достигне и до 10 хил. евро.

„Много често се използват пилотни коли, напоследък се управляват от жени, за да не се буди подозрение“, обясни говорителката на Иван Гешев.

Операцията срещу каналджийството продължава и към момента, заяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. По думите му през последните дни са проверени над 7 хил. души и над 4200 коли.

Акцията у нас започна след посещение на президента Румен Радев в Турция. За разговори там бе вътрешният министър Иван Демерджиев. Преди дни той имаше среща и с гръцката страна.

„Получихме подкрепа на Турция за обща борба с миграционния трафик“, заяви Станев.

От МВР заявиха още, че операцията е мащабна. По-сериозните действия започнаха след като през последните месеци загинаха общо четирима полицаи. Двама от тях починаха в Бургас след като патрулката им бе ударена от автобус, пълен с нелегални мигранти. Малко след това на оградата с Турция бе застрелян граничният полицай Петър Бъчваров. Почина и полицай, който бе ударен при гонка с бус, превозващ мигранти в близост до София.

През миналата година у нас бе регистриран сериозен ръст на нелегалната миграция. От МВР казват, че каналджиите стават все по-изобретателни. Преди няколко седмици бе регистриран опит за трафик с линейка. Шофьорът бе облечен като фелдшер. От граничната полиция обясниха, че има и случай, в който чужденци са прекарвани с катафалка.

При акцията вчера е разбита престъпна група за трафик, казаха още разследващите. За прекарване на чужденците те са използвали автобуси и дори кемпери.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy