32 години затвор за лондонски полицай за поредица изнасилвания

Бившият лондонски полицай Дейвид Карик, признал десетки изнасилвания и сексуални посегателства над 12 жени, бе осъден днес на най-малко 32 години затвор за „множество престъпления, свързани с насилие, и брутални сексуални нападения“, предаде Ройтерс.

Франс прес отбелязва, че този нов скандал намалява още повече доверието към Скотланд Ярд

Разкритията за тези престъпления, извършвани в течение на 17 години, предизвикаха нова шокова вълна в Обединеното кралство по-малко от две години след случая със Сара Еверард – 33-годишна лондончанка, отвлечена, изнасилена и убита от столичен полицейски агент, осъден впоследствие на доживотен затвор.

След като 48-годишният Карик се призна за виновен, съдебният процес на практика се сведе до двудневно изслушване вчера и днес, в края на което бе обявена присъдата.

Бившият полицай призна по-конкретно 24 престъпления във връзка с изнасилвания, в които бе обвинен, но някои обвинения се отнасяха до повече случаи, така че му бяха вменени най-малко 85 престъпления, сред които 48 изнасилвания.

Вчера прокурор Том Литъл прецени, че тежестта и мащабът на извършеното биха могли да доведат до ефективна доживотна присъда. Той изреди „системните случаи“ на агресия от страна на Дейвид Карик срещу „унизените жертви“.

Карик използвал своя чар, за да „съблазнява и мами“ жертвите си, а своето служебно положение – за да ги разубеди да се оплачат, обясни прокурорът.

През 2003 г. например Карик се представил на жена, която срещнал в бар, като „най-сигурния човек, с когото тя би могла да бъде“; после опрял оръжието си в главата ѝ и я изнасилил неколкократно.

Друга, с която се запознал на специализиран сайт, го описа като „чудовище“, щом се напие, сиреч през повечето време. Карик я наричал своя робиня и я карал да домакинства гола.

Още една жена разказа, че той я налагал с камшик, затварял я в гардероб и ѝ подсвирквал като на куче, защото била „негова собственост и трябвало да е послушна“.

В показанията си жените посочиха, че се чувствали „хванати в капан“ и вече нямали доверие в полицията.

Преди произнасянето на присъдата лондонската полиция поднесе отново извинения във връзка с аферата. „Той не е трябвало да бъде полицай“, заяви заместник-комисар Барбара Грей. Тя изтъкна, че от Скотланд Ярд са решени да изгонят от редиците си онези, които рушат репутацията им.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy