500 писма на граждани спряха ски писти да се появяват в горите, без да се плаща такса

Спорната поправка нови ски писти да се появяват в горите без инвеститорите да плащат такса “строителна площадка” бяха отхвърлени в сряда вечерта от парламентарната комисия по земеделие. Още във вторник природозащитници определиха тази поправката, предложена от “Български възход” като лобистка, а Тома Белев (ДБ) директно посочи във фейсбук, че вносителите на практика внасят поправки на Цеко Минев от 2012 г. Оказа се, че в рамките на едно денонощие срещу поправките са постъпили и 500 писма на възмутени граждани. Другото спорно предложение на ДПС за сеч на немаркирани дървета без позволително получи „зелена светлина“, но все пак бе уточнено, че горските или други представители на държавата или местната власт ще контролират процеса. 

И 500 писма на граждани спряха предложенията

“На пощата на Комисията вече има над 500 писма от граждани, възмутени от внесените поправки, които щяха да отворят възможността един олигарх да прави каквото си иска в планините и горите”, обяви преди заседанието на комисията по земеделие депутатът от “Продължаваме промяната” Иван Христанов.

През 2019 г легендарният скиор Марк Жирардели се заяви като действителен собственик на концесионира на ски зоната в Банско „Юлен“, след като дори тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че всички знаят, че реалният собственик е председателят на Българската федерация по ски и съсобственик на ПИБ Цеко Минев.

Спорната поправка казваше, че инвеститорите в ски туризма не бива да плащат такса за превръщане на гората в строителна площадка при прокарване на нови ски писти. С друга промяна „Български възход“ предлага право на строеж без смяна на статута на земята да се учредява за изграждане и на „станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, когато това е необходимо за тяхната реконструкция“.

Вносителите на поправката Лилия Недева и Александър Николов от „Български възход“ се аргументираха, че текстът касае съществуващи стълбове на съоръжения, а не нови трасета. Предложението бе подкрепено само от тях самите и бе отхвърлено на второ четене от парламентарната комисия по земеделие.

Сечта на немаркирани дървета под контрол на горските

Другата спорна промяна, лансирана от ДПС, за сеч на немаркирани дървети без официално позволително бе прецизирано при гласуването в зала на второ четене. В крайна сметка бе уточнено, че процесът все пак ще се контролира от горските – държавни предприятия, собственици на гори, служители на МВР, областен управител, отговорник на пътна мрежа или друга инфраструктура и т.н. Бившият министър на земеделието от кабинета Петков – Иван Иванов (БСП) посочи, че такъв текст е крайно наложителен. Той уточни, че в неговия мандат на министър е имало голям пожар в с. Лесичово, Пазарджик и ако е имало такъв текст потушаването е щяло да се случи доста по-бързо. 

Новият текст казва – „Изключителни случаи са случаите, при които при необходимост от отсичане на немаркирани дървета с цел потушаване на пожари, при възникване на природни бедствия, както и с цел премахване на дървета, създаващи опасност за функционирането на инфраструктурни обекти или за предотвратяване на опасности, застрашаващи живота и здравето на хората, решението за отсичането им се взема от: служители на държавните горски предприятия, на Държавни дивечовъдни станции, от учебно опитни и горски стопанства и от общинските горски структури. Второ – от собственика на горската територия или лицето, упълномощено да управлява, служители на Изпълнителна агенция по горите и на нейните структури, служители на МВР, областен управител или кмет на съответната община, лицето, стопанисващо съответния обект“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy