500 хил. долара ще струват експертизи по делото срещу Nexo

Половин милион долара ще струва на държавата изготвянето на експертизи по разследването срещу криптобанката Nexo, съобщи lex.bg. В четвъртък сумата е била одобрена на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Преди това главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане за спешно одобряване на средства за експертизи. Делото се разследва от Националната следствена служба. По него обвиняеми са четирима души, сред които ръководителите на криптобанката Атнони Тренчев и Коста Кънчев.

Акцията срещу Nexo бе проведена в началото на годината. След това бе обявено, че делото е срещу престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами. Още тогава разследващите се застраховаха, че делото ще се точи дълго, защото било с мащабите на това за КТБ.

Според lex.bg експертизите най-вероятно ще бъдат възложени на американска компания.

Въпросните 500 хил. долара ще бъдат заложени в следващия бюджет. Това заяви по време на заседанието в четвъртък представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той обясни, че е имал среща с финансовия министър Росица Велкова и е получил това уверение.

Това не е първият допълнителен разход по разследването „Nexo”. В началото на март ВСС разреши да се похарчат 90 000 долара за бонамент до две платформи – CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc. Първата е за финансови разследвания и анализ на транзакции в биткойни, а втората е водеща в световен мащаб компания за анализ на транзакции на криптоактиви.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy