780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари

780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари 2023 година. Служебното правителство прие постановлението за определяне размерът на най-ниското възнаграждение.

Вицепремиерът Лазар Лазаров обясни, че нарастването на годишна база е 20 на сто и напълно покрива годишното поскъпване на живота.

От друга страна, според него, увеличението със 70 лева няма да повлияе на инфлацията у нас.

„Ние твърдим, че с този размер на минималната работна заплата, няма да се генерира и няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща функция, така че минималната работна заплата да може да изпълнява своите две функции – икономическа, като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика, и социален – да осигурява възможности на получаващите я да покриват основните си жизнени потребности“, коментира Лазар Лазаров.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F699990248507818%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Малко над 300 милиона лева ще е нетният ефект за бюджета за цяла година, сочат изчисленията.

Лазаров съобщи, че съвместно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започне работа по механизма за определяне на минималната работна заплата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy