A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според Ookla®

Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България в момента. Тя предлага най-високи скорости на сваляне и качване на информация, според Ookla® SpeedtestTM. Сравнение на усреденото представяне от почти 250 000 теста, направени от клиенти на трите мобилни мрежи в периода април-септември 2023 г., класира мрежата на A1 начело с медианна скорост на download, която е било с 25.6% по-бърза от втората мобилна мрежа в анализа на Ookla®.

„Мобилната мрежа на А1 беше определена като най-бързата в България от Ookla, след извършването на задълбочен анализ на тестове от потребители, направени с приложението Speedtest.“, казва в съобщение на телекома Стивън Бай, президент и главен изпълнителен директор на Ookla, подразделение на Ziff Davis. „Тази награда се присъжда на телекомуникационни оператори, чиито мобилни мрежи демонстрират изключителна скорост и представяне в сравнение с другите мрежи на пазара за периода април-септември 2023 г. Постижението на A1 заслужава признание, тъй като е резултат от постоянните им усилия за предоставянето на мобилна мрежа с превъзходно качество за техните клиенти“, допълва той.

„В основата на нашия бизнес е свързаността, а за клиентите е най-важно да имат най-добрата и бърза връзка навсякъде и по всяко време. Затова тази награда е толкова ценна, защото идва от тестовете на нашите клиенти“, коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България. по думите му потребителите може да очакват още по-високи скорости и по-голямо покритие на 5G ULTRA, тъй като компанията ще инвестира на 280 млн. лв. през 2023 и 2024 г. в мобилната ни мрежа.

В момента 4G мрежата на А1 покрива повече от 99% от населението на страната, а 5G ULTRA мрежата предлага гигабитови скорости в почти всички населени места с над 3 000 души и в основните курорти в България.

За да определи най-бързата мобилна мрежа в България, Ookla® използва само резултати на тестове, направени със смартфони. Това са мобилните устройства, които поддържат най-бързата налична технология на пазара – 4G и 5G. Резултатите включват всички тестове, направени от устройства, независимо кое поколение мрежа са използвали по време на теста, посочват от компанията.

А1 стартира своята 5G ULTRA мрежа в края на 2020 г. и продължава да разчита на истинска 5G технология. Телекомуникационният оператор внедрява 5G ULTRA с ново оборудване от европейски производители и използва лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Това позволява на 5G ULTRA да осигури много по-високи скорости на изтегляне и качване на данни в сравнение с 4G. Комбинацията от високите скорости на мобилния интернет на 5G ULTRA и 4G позиционират мобилната мрежа на A1 като най-бързата в България в последния анализ на Ookla®.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy