Bank of England: Криптовалутата е “твърде опасна” и трябва да се регулира

Търговията с криптовалута е “твърде опасна”, за да остане извън финансовото регулиране и може да създаде “системен проблем” без предприемане на действия, предупреди в петък Джон Кънлиф, зам.-управител на Bank of England.

Говорейки за първи път откакто основателят на платформата за криптотърговия FTX беше арестуван и обвинен в грандиозна измама, Джон Кънлиф каза, че банката обмисля регулация за защита на инвеститорите на дребно в „казиното“ на търговията с криптовалути, както и на по-широката финансова система от потенциални криптосътресения.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид беше екстрадиран в сряда от Бахамските острови до САЩ, където ще се яви пред нюйоркски съд с обвинение в осем измами, пране на пари и нарушаване на правилата за кампанийно финансиране.

Крахът на FTX остави повече от един милион клиенти неспособни да изтеглят активи на стойност около 8 милиарда долара.

Прокурорите твърдят, че той е използвал парите на клиентите на FTX, за да покрива загубите на своя честен крипто хедж фонд Alameda Capital, като новият изпълнителен директор на компанията заяви пред Конгреса, че това е „старомодна злоупотреба“.

Около 80 000 от потребителите на FTX се намират във Великобритания като индивидуалните им участия
достигат до 5 млн. паунда от спестявания според адвокат, който представлява десетки потърпевши.

„Тези индивидуални инвеститори са вложили от няколко хиляди паунда до около 5 милиона паунда, т.е огромни суми пари, всички напълно замразени, ще използвам думата замразени, а не загубени, защото се надявам, че в някакъв момент ще им бъде върнато нещо“
коментира пред Sky News Луиз Абът, специалист по крипто измами.

Банкман-Фрид е изградил връзки във Вашингтон и на Уолстрийт, като е направил милиони долари под формата на политически дарения и е привлякъл високопоставени инвеститори към своята платформа.

Крахът на компанията му подчерта нестабилността на криптоинвестициите и липсата на регулация в една индустрия, която въпреки широко разпространения скептицизъм привлича все по-голямо внимание от страна на финансовия мейнстрийм.

Усилията за регулиране на

Де факто в Обединеното кралство регулаторните органи са се опитвали, но не са успели да наложат своите правила за криптоборсите със седалище в офшорни зони, докато правителството има цел, поставена през април от Риши Сунак, когато той беше финансов министър, да превърне Обединеното кралство в „глобален център за криптоактиви“ – амбиция, която до голяма степен зависи от ефективното регулиране.

Джон Кънлиф, заместник-управител, отговарящ за финансовата стабилност, каза пред Sky News, че усилията на банката за регулиране са насочени към защита на хората и поддържане на финансова стабилност.

„През последните 10 години се развиха много дейности, свързани с търговията и продажбата на криптоактиви, които нямат никаква присъща стойност и са изключително нестабилни. И всичко това се е развило извън регулацията“, каза той.

„Това, което видяхме в FTX…, са редица дейности, които в регулирания финансов сектор биха имали определена защита. Видяхме неща като пари на клиенти, които изглежда са изчезнали, конфликти на интереси между различни операции, прозрачност, одит и счетоводство. Всички може би скучни неща, които се случват в нормалния финансов сектор, всъщност не се случиха в този набор от дейности. И в резултат на това смятам, че много хора са загубили много пари.“, каза още той.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy