Bayer измества фокуса на фармабизнеса си от „неблагоприятната“ Европа към САЩ и Китай

Германският химико-фармацевтичен гигант „Байер“ (Bayer) заяви, че измества фокуса на своя фармацевтичен бизнес към САЩ и далеч от ЕС и Обединеното кралство, където правителствата правят „големи грешки“ в начина, по който управляват здравните бюджети. Щефан Оелрих, ръководител на бизнеса с лекарства на германския конгломерат, каза пред „Файненшъл таймс“, че Европа става „неблагоприятна за иновациите“, тъй като политиците затрудняват търговската възвращаемост от направените инвестиции.

Разширяването на налозите за индустрията в Обединеното кралство с цел да се ограничат разходите за лекарства на Британската здравна служба (NHS) и подобни схеми в Германия разубеждават инвестициите, коментира той.

Европейските правителства се опитват да създадат стимули за инвестиции в научни изследвания, но ни „стъжняват живота в търговски аспект“, коментира Оелрих. По думите му фармацевтичната индустрия става все по-загрижена за новите налози и данъци в Европа, които заплашват печалбите.

Той съобщи, че Bayer „деприоритизира Европа до известна степен“ и се фокусира върху САЩ и Китай, където нейното фармацевтично подразделение вече има значително пазарно присъствие.

„Пекин все повече приветстваше иновациите, докато по-високите цени на лекарствата в САЩ позволиха на компанията да компенсира експлозията на разходите, причинена от високата инфлация“, каза Оелрих.

Секторът предупреди, че налозите върху фармаиндустрията могат да подкопаят амбицията на политиците в ЕС и Обединеното кралство да станат лидери в научните изследвания и иновациите.

Друг фармацевтичен гигант – Bristol Myers Squibb – каза миналия месец, че разширяването на доброволната схема на Обединеното кралство за ценообразуване и достъп до лекарства под патент може да отклони инвестициите далеч от страната. Схемата представлява споразумение между Министерството на здравеопазването и фармацевтичната индустрия, което изисква фармацевтичните компании да плащат част от приходите от своите продукти на правителството, ако общата сметка на NHS за лекарства се повиши с повече от 2% годишно. През 2022 г. ставката беше определена на 15%, което генерира 1.8 милиарда долара отстъпки от индустрията. През 2023 г. процентът се увеличи до 26.5% и се прогнозират отстъпки на стойност 3.3 милиарда долара.

Оелрих каза, че тази такса в Обединеното кралство е увеличила отстъпките към NHS и се е превърнала в по-ниски нетни цени. Това е коствало „значителни съкращения“ и в резултат Bayer намалява търговското си влияние и работни места. „Налогът означава, че намалихме нетните цени в среда с 10% инфлация. И нямаме възможност да прехвърлим цените в страни като Обединеното кралство на пазара“, каза той. Ставката на корпоративния данък в Обединеното кралство също ще се повиши до 25% на 1 април спрямо 19% сега, което ще нанесе допълнителен удар върху корпоративните печалби.

Освен това германският парламент прие нов закон през октомври, насочен към свиване на националния бюджет за лекарства на фона на нарастващите разходи за здравеопазване и бюджетния натиск.

Фармацевтичното подразделение на Bayer генерира около 40% от продажбите си в Европа, Близкия изток и Африка, докато Северна Америка и останалият свят съставляват съответно 23% и 37%. Оелрих каза, че компанията инвестира сериозно в САЩ, където наскоро придоби биотехнологичните компании Asklepios BioPharmaceutical и Vividion Therapeutics в сделки на обща стойност до 5.5 млрд. щатски долара.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy