BMW представи говореща кола, която сменя цвета си като хамелеон

BMW представи на изложението в Лас Вегас прототип на автомобил, който говори като човек, сменя цвета си, за да отговори на настроението на шофьора и е без никакви екрани по таблото, предаде Ройтерс.

Според главния изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе „ай Вижън дий“ (i Vision Dee) ще бъде пусната в производство през 2025 г. Компанията планира паралелно с това да пусне и нова серия електромобили, озаглавена „Нойе класе“ (Neue Klasse), или просто нова класа.

Концептуалният автомобил на BMW изглежда като кола, която трудно би била пусната в масово производство, но Ципсе заяви пред претъпканата аудитория, че „ние ще включим тази технология в серийното производство на нашата „нова класа“.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/eP1iYCpt5xI“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Една от най-впечатляващите новости е липсата на контролно табло. То е заменено от дигитален плъзгач, който контролира образите, проектирани на предното стъкло на автомобила. В крайния случай предното стъкло може да показва дори един цифров, виртуален свят вместо реалността на градските улици.

„Да бъдеш дигитален лидер не означава да имаш най-големия екран“, казва Ципсе, влизайки в пряк конфликт с конкурентите, които залагат на големи дигитални контролни табла в електромобилите си.

По време на презентацията Ципсе представи и дигиталния помощник Дий, която разговаря с него и други на сцената с женски глас. Залагайки на утвърденото си през годините мото, че BMWе „най-добрата машина за шофиране“, Ципсе посочи, че технологията „Дий“ може да превърне бъдещите автомобили в „най-добрия спътник“.

И накрая  BMW обясни използването на технологията на електронното мастило, което дава възможност автомобилът да сменя цвета си посредством 240 отделни цветни клетки. Така в даден момент прототипът беше светлозелен, после стана тъмнолилав, а накрая червен на бели ивици.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy