Covid-19 взема все по-малко жертви в Китай

Броят на свързаните с Covid-19 смъртни случаи, регистрирани всекидневно в Китай, според властите е спаднал от началото на януари с близо 80 на сто – знак, че последната инфекциозна вълна, връхлетяла страната през декември, започва да се уталожва, предаде Франс прес.

Китайските болници установиха в понеделник 896 смъртни случая, причинени вероятно от коронавируса, което означава спад от 79 процента в сравнение с 4 януари, посочи в комюнике Китайският център за контрол и превенция на заболяванията.

Броят на тежките случаи в болниците също е намалял, според центъра със 72 на сто – от 128 000 на 5 януари е спаднал на 36 000 в понеделник.

Пикът на епидемичната вълна според властите и медиите е бил достигнат в края на декември – началото на януари.

По-късно обаче властите предупредиха, че може да има нов пик от заразявания след Лунната Нова година, когато масово движение на хора из страната създава условия за разпространение на вируса.

Миналия месец Пекин рязко изостави политиката си за „нулев ковид“ и страната бе връхлетяна от коронавирусна вълна.

Преди седмица Китайският център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че между 13 и 19 януари от Covid-19 са починали около 13 000 души. По-рано бе съобщено за други близо 60 000 жертви, починали в болниците за малко повече от месец.

Според аналитици реалните числа са още по-големи, по-специално предвид приетата в Китай тясна дефиниция за смъртен случай, предизвикан от Covid-19.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy