Nexo: Платили сме 18 млн. лв. данъци и осигуровки

Криптобанката Nexo, която в България развива бизнеса си през дружеството „Ен Ди ЕС“ ЕООД, е платила данъци и осигуровки в общ размер от 18 млн. лв. за четирите години, откакто е създадена, съобщиха от компанията в отговор на становище на финансовия министър Росица Велкова. Заедно с изплатените заплати за този период сумата нараства на 80 млн. лв.

В отговор на парламентарен въпрос преди ден министър Велкова заяви, че Националната агенция за приходите е направила три ревизии на дружеството на Nexo в България, които са установили данъчни задължения в „особено големи размери“. За такива по закон се считат суми над 12 000 лв. 

В отговор до медиите от Nexo казват, че Велкова е изнесла „категорично невярната информация“, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в „особено големи размери“.

Впоследствие признават, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е „напълно нормално за една от най-големите компании в България“.

Първите две ревизии – от 16 септември 2021 г. и 30 март 2021 г., възникват след
подаване на искане за възстановяване на ДДС, като назначаването на ревизия в този случай е сравнително стандартна процедура. „И двете споменати ревизии са с
решение в полза на дружеството. Колкото до третата ревизия, дружеството има
начислен ДДС за плащане към държавата в размер от 23 000 лв., което е изплатено
към НАП своевременно поради липса на възражения“, твърдят от компанията. 

Оттам съобщават още, че за периода 2019 – 2022 г. на „Ен Ди Ес“ са възстановени близо 4 млн. лв., а към 27 януари 2022 г. компанията няма никакви данъчни задължения, което се удостоверява с електронен документ от НАП за липса на задължения към бюджета. Нетната печалба на дружеството за 2021 г. след корпоративен данък е 3.9 млн. лв., казват още от компанията.

В средата на януари се проведе шумна акция в офисите на Nexo в София. На четирима от шефовете на компанията бяха повдигнати криминални обвинения – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови остров. На пресконференция в присъствието на главния прокурор Иван Гешев бе обявено, че става дума за организирана престъпна група.

Впоследствие Nexo отхвърли всички обвинения, а от изслушване на ДАНС стана ясно, че акцията е всъщност по инициатива на българските служби, а обменът с партньорските служби от САЩ е станал впоследствие.

На изслушване в парламента миналата седмица изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов каза, че агенцията няма как да провери Nexo, защото компанията е регистрирана в Швейцария. Тогавашният председател на Сметната палата Цветан Цветков пък обясни, че палатата няма как да изследва произходът на средствата на служителите на Nexo, които са дарили по 20 000 лв. на движение „Да, България“. Разочаровани от слабите възможности на българските власти да проверят криптобанката, депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ организираха скоростна наказателна акция, с която миналия петък отстраниха Цветков от поста начело на Сметната палата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy