Politico: Какво се случва с украинските олигарси

Войната на Русия срещу Украйна доведе до неочаквани жертви – олигарсите в страната. Украйна отдавна е смятана за една от най-корумпираните страни в света и няколкото десетки бизнесмени, които контролират огромна част от богатството ѝ, както и телевизионни станции, мини, банки, магазини, ферми, недвижими имоти и други, се смятат заосновната причина за това.

Един от тях – шоколадовият барон Петро Порошенко – дори беше президент от 2014 до 2019 г.

Но пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна им изигра лоша шега. Огромните металургични заводи в Мариупол, собственост на Ринат Ахметов, се превърнаха в димящи руини, земеделски земи пустеят, осеяни с мини, фабриките не работят поради прекъсване на електрозахранването, а износът по море се сви.

Политическото влияние на свръхбогатите също е намаляло.Още преди войната президентът Володимир Зеленски лансира закон за деолигархизация, който цели да ограничи политическото им влияние.

Войната подкрепи тези усилия. Зеленски вече не се нуждае от политическата и финансовата подкрепа на олигарсите, а горчивият опит на страната от руската агресия вероятно ще накара украинците да не са толкова склонни отново да се подчиняват на свръхбогатите. Премахването на корупцията и укрепването на върховенството на закона също е условие за голяма част от помощта, която се влива в Украйна.

Ето как войната с Русия промени финансовото и политическото състояние на петима големи украински бизнесмени, пише Politico.

Ринат Ахметов

Най-богатият човек в Украйна, Rinat Ахметов плаща висока цена за руската инвазия в Украйна.

Гръбнакът на неговата бизнес империя – металургичният конгломерат „Метинвест“ – загуби два от големите си заводи в Южна Украйна. Стоманодобивният завод „Азовстал“ и заводът за желязо и стомана „Илич“ бяха превърнати в отломки от руските сили по време на нападението над Мариупол. През юни той подаде иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека.

От началото на войната други негови активи – включително електроцентрали, банки, ферми, минни и преработвателни предприятия – са повредени или иззети от руските сили.

Фирмите на Ахметов осигуряват парични средства и ресурси за подпомагане на военните действия, като са предоставили над 100 млн. долара за бронежилетки и каски, материали за укрепления, превозни средства за военните, хранителни комплекти и лекарства за цивилното население.

Според говорителя на Ахметов той се е върнал в Украйна ден преди нахлуването на Русия.

„Той посрещна началото на войната у дома, в Киев. Оттогава той не е напускал Украйна нито за ден“, заяви говорителят.

Според украинското издание на „Форбс“ състоянието на Ахметов се е свило от почти 14 млрд. долара през януари до 4,3 млрд. долара през декември, но той все още е най-богатият човек в Украйна.

„Тъй като интензивните военни действия и ракетните атаки в Украйна за съжаление продължават почти ежедневно, на този етап не е възможно да се направи точно и пълно изчисление на загубите, а оценките може да са неточни и неубедителни“, заяви говорителят.

През 2021 г. Зеленски обвини Ahmetow, че се е опитал да извърши преврат – обвинение, което Ахметов категорично отрече. След инвазията той предаде медийните си лицензи (за похвала от страна на Зеленски), а пълната му подкрепа за военните действия му sпечели известна подкрепа.

Виктор Пинчук

От началото на руската инвазия Виктор Пинчук активно призовава западните държави да увеличат военната си подкрепа и критикува някои страни, като Германия, за това, че се бавят. До края на септември олигархът е похарчил повече от 45 млн. долара за подкрепа на украинската армия и цивилните украинци, споредданни от неговата благотворителна фондация.

През първите седмици на войната, когато руските войски наближават Киев, в луксозното имение на Пинчук в покрайнините на украинската столица бяха разположени парамедици.

Бизнес империята на олигарха – изградена около производителя на тръби и железопътни колела „Интерпайп“ – пострада по-малко от бизнеса на други олигарси.

„Финансовото състояние на холдинга се влоши, но не може да се каже, че е катастрофа“, каза Александър Парасчий, ръководител на изследванията в украинската консултантска компания Concorde Capital.

„Те бяха засегнати не толкова от военните действия, колкото от повишаването на цените на енергията и проблемите с логистиката“, обясни той.Войната намали възможността на “Интерпайп“ да изнася по море.

Според Forbes богатството на украинеца е намаляло от 2.6 млрд. долара на 2 млрд. долара.

Петро Порошенко

Преди войната Порошенко се бореше за политическото си оцеляване и бе обвинен в държавна измяна и подстрекателство към тероризъм. Според прокуратурата Порошенко е предпочитал да купува въглища от контролираните от бунтовниците райони на Донбас вместо въглища, произведени в Южна Африка. Част от активите му бяха запорирани от киевски съд.

Но след инвазията телевизионните канали, контролирани от Порошенко, смекчиха критиките си към Зеленски.

„В първия ден на руската агресия, 24 февруари, дойдох при Зеленски и му казах: „Вече не съм лидер на опозицията. И вие, и аз сме войници. До нашата победа няма да критикувам никого“, казва той в интервю за VOA.

Порошенко, който фаворизираше националистическата политикана Украйна, когато беше президент, също облече военно облекло и организира групи доброволци, които да помагат във войната – въпреки че офисът на Зеленски го обвини за ненужен пиар.

Компаниите на Порошенко са похарчили повече от 46 млн. долара в подкрепа на въоръжените сили, заяви неговият говорител. Той е доставил бронирани автомобили, закупени в Италия и Великобритания, пикапи, бронежилетки, каски, гориво и др. Според „Форбс“ състоянието му е намаляло от 1.6 млрд. долара на 700 млн. долара.

Медийната служба на Порошенко отказва да коментира загубата на бизнеса и личното му състояние, причинена от войната.

Игор Коломойски

Коломойски е смятан за ключов първоначален поддръжник на Зеленски – той използва влиятелните си телевизионни станции, за да рекламира популярния актьор и комик по време на президентските избори през 2019 г. Близките връзки с новия лидер обаче не спасиха Коломойски от проблемите.

През януари Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че Коломойски и негов сътрудник са прали пари в САЩ, като адвокатите му отхвърлят всякакви обвинения. Основният му финансов актив, Приватбанк, беше конфискуван от украинските власти преди седем години, след като регулаторните органи откриха дупка от 5 млрд. долара в счетоводните книги, а Коломойски все още се бори за връщането на банката.

„Коломойски има много малък шанс да си върне нещо по съдебен път“, казва Парасчий от Concorde Capital.

Според информацията през юли Зеленски е предприел стъпки за отнемане на украинското гражданство на Коломойски, защото той има израелски и кипърски паспорти. Коломойски се бори и срещу това решение.

През ноември украинското правителство се позовава на военновременни закони, за да поеме контрола върху дяловете във водещата енергийна компания в страната „Укрнафта“, частично контролирана от Коломойски.

Виктор Медведчук

Виктор Медведчук, чиято състояние преди войната възлизаше на 620 млн. долара, е най-влиятелният проруски олигарх в Украйна; като има сведения, че руският президент Владимир Путин е кръстник на дъщеря му. Близостта му с Кремъл се обърна срещу него.

Преди пълномащабното нахлуване на Русия Медведчук беше арестуван и срещу него се водеше разследване за евентуална държавна измяна по обвинения в сътрудничество с Русия за незаконен добив на газ в Черно море, както и за доставки на въглища от контролираните от бунтовниците територии в региона на Донбас.

След инвазията Медведчук успя да избяга от домашния арест, но беше заловен, докато се опитваше да напусне страната, маскиран като военен доброволец.  През септември той беше разменен за украински военнопленници, задържани от руснаците. Настоящото му местонахождение е неизвестно.

Хърватия конфискува и суперяхтата му „Роял Романс“ на стойност 200 млн. долара, която ще бъде продадена на търг в полза на Украйна.

(По БГНЕС)

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy