SpaceX: Тестовият полет на най-мощната ракета в света мина успешно, макар да завърши с експлозия

0

Тестовият полет на свръхтежката ракета с космическия кораб Starship на компанията SpaceX беше успех, макар и не съвсем. Тя бе изстреляна от космодрума в Бока Чика, щата Тексас, но се взриви по-малко от четири минути по-късно предаде Ройтерс.

Това беше втори опит за безпилотен тестови полет на ракетата.

Ракетата трябваше да бъде изстреляна на 17 април по първоначален план, но стартът й беше отложен в последния момент заради замръзнала клапа за повишаване на налягането в първата степен на ракетния ускорител.

Компанията SpaceX на Илон Мъск предаваше на живо старта в четвъртък, 20 април. Ракетата успешно тръгна от кулата за изстрелване в утринното небе над Тексас. По-малко от четири минути след това космическият кораб Starship не успя да се отдели, както беше планирано и последва взрив във въздуха, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това служителите на компанията на Мъск се поздравяваха, тъй като за успешен старт се смята отделянето от стартово съоръжение на напълно интегрираните космически кораб и ракета.

НАСА разчита на Starship да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата „Орион“ в лунна орбита. На по-късен етап Илон Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща повече хора на Марс.

Общата височина на Starship е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Тя е в състояние да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полет до Марс и е проектиран да превозва 100 души. Прототипи вече са извършиха няколко тестови полета обратно към Земята, но досега те бяха в рамките на земната атмосфера.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy