Tesla отчете срив на производството си в Китай

Американската корпорация „Тесла“ (Tesla) е доставила на пазара през декември 55 796 електрически автомобила, произведени в Китай. Това е най-малкият им месечен брой от юли 2022 г. насам, по данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CPCA).

Производството на „Тесла“ в Китай през миналия месец намалява с 44 на сто спрямо ноември. На годишна основа спадът му е с 21 процента. Компанията на предприемача Илон Мъск ограничи производството и намали цените на автомобилите поради нарастващите складови запаси на фона на отслабващо търсене, отбелязва Ройтерс.

Заводът на „Тесла“ в Шанхай не е произвеждал толкова малко електрически автомобили от миналия юли, когато по-голяма част от дейността на предприятието беше спряна поради модернизация на производствените линии.

На този фон акциите на американската корпорация се понижиха с около 4 процента в ранната търговия на Уолстрийт. Те са загубили над 70 процента от стойността си спрямо най-високото си равнище, постигнато през ноември 2021 г.

За цялата 2022 г. обаче „Тесла“ е доставила на пазара с 50 на сто повече превозни средства, произведени в Шанхай в сравнение с предходната 2021 г., показват данните на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy